“НОВ ТОН” Програма за подобряване на физическия и емоционалния тонус на учители

Програмата e открита през м. октомври, 2021 год.

Организират се тонус-групи от действащи учители. Целта на тези групи е да се подпомогне възстановяването на физическите  сили и емоционалното състояние на учители с помощта на активни дейности, включващи дихателни упражнения, терапия с природни звуци, музикална и арт-терапия и други експресивни методи.

Избраните места ще бъдат по възможност до минерална вода, а през по-топлите месеци част от възстановяването ще се провежда и директно в природата – до морето или в планината.

Поредно събитие от праграмата:

ЕДНОДНЕВЕН УЪРКШОП, СЪЧЕТАН С ВЪЗСТАНОВИТЕЛНА ПРОГРАМА В РЕЛАКС-ЦЕНТЪР “ТЕРМЕ” – БУКУРЕЩ :

24 – 26 февруари, 2023 – БУКУРЕЩ

Тема:ПРОФЕСИОНАЛНИЯТ БЪРНАУТ ПРИ УЧИТЕЛИТЕ – КАК ДА СЕ СПРАВИМ”
/Арт-терапевтични и социодраматични подходи и техники/

В предлагания уъркшоп ще разгледаме стреса като биологичен и социален феномен, ще определим симптомите, причинителите и последиците върху физическото и емоционалното състояние на учителя и образователния мениджър, върху работоспособността и взаимоотношенията на работното място и в семейството. Ще се запознаем със синдрома ‘бърнаут’ като защитен механизъм на личността, който предупреждава, сигнализира за настъпващи трайни проблеми във физиологичния статус, в емоционалната, поведенческата и когнитивната сфера. Ще обсъдим симптомите и факторите за поява и развитие на синдрома, фазите на проявление, както и последиците от пренебрегването му като психичен и социален феномен. Ще разгледаме специфичните особености на професионалния стрес и бърнаут в професията на учителя. Ще обърнем особено внимание на превенцията на професионалния стрес. Ще се запознаем със стратегии и техники за редуциране на стреса в ежедневната работа и за превенция на синдрома ‘бърнаут’ в по-дългосрочен план чрез преживелищен тренинг с помощта на социодраматични и арт-терапевтични техники.

Водещи:

Ирина Стефанеску/Румъния/ е психодраматист и социодраматист с опит, работещ с организации и техния персонал. Работи като доброволец с младежи, деца и техните учители. Основател на FLUX тренинг център и Sociodrama Centre Romania. Провежда сертификационни курсове по социодрама и други действени методи към ODeF в Женева.

Лидия Йорданова – магистър по приложна психология и психодрама терапевт. От 2007 година работи в полето на училищната психология като провежда семинари и тренинги с учители, ученици и родители по психологически проблеми на образованието. Основател и управител е на Центъра за обучение, консултации и тренинг ЗЕТ ЕС КОНСУЛТ, Варна. В продължение на много години Центърът е организатор на Национални и Международни конференции, свързани с проблемите на училищната психология. Член на IAGP, президент на Балканската асоциация по психодрама, социометрия и групова психотерапия/BAPSGPT/.

Възстановителна програма в най-големия релаксационен център “Терме” – Букурещ

https://rodopi-info.com/terme-bukuresht-unikalno-spa-izzhivyavane-sred-ekzotikata-i-komforta-na-tropicheskiya-raj-na-balkanite/

Културна програма:

 • разходка до Парламента и Патриаршеския катедрален храм с мощите на Св.Димитър Бесарбовски – покровителя на Букурещ
 • посещение на символа на Букурещ – Атенеума
 • по желание – посещение на Природонаучния музей и Музея на селото

Такса за участие: 360 лв.

Таксата включва:

 • такса за участие в уъркшопа – хонорар на водещите, наем на зала, материали, сертификат/за учители и училищни психолози-съгласно Наредба №15 на МОН с 1 квалификационен кредит/
 • 2 нощувка със закуска в хотел категория 2 или 3 звезди
 • транспорт с автобус от Варна до Букурещ и обратно/възможност за прикачване от Русе/
 • застраховка с покритие 3000 лв.
 • билети за метрото в Букурещ

Таксата не включва:

 • вход в “Терме” – Букурещ
 • входове за Природонаучния музей и Музея на селото
 • разходи от личен характер

Срок за подаване на заявки: 10.02.2023 год.

Заявка

Контакти и банкови данни